Ga jij en je partner uit elkaar?

Ga je uit elkaar en kan of wil één niet in de woning blijven wonen? Dan kun je besluiten de woning te verkopen. Is het huis eigendom van beiden, dan moet je in principe allebei akkoord zijn met de verkoop van het huis.

Hypotheek aflossen

Bij verkoop wordt ook de hypotheek afgelost. Beide ex-partners zijn daarna vrij om een eigen hypotheek af te sluiten voor een volgende eigen woning. Door de bijleenregeling kan dan wel een beperking gelden voor de hoogte van de schuld waarover renteaftrek mogelijk is.

Overwaarde

Overwaarde is het positieve verschil tussen de waarde van de woning op zeker moment en de resterende hypotheekschuld op datzelfde moment. Bij verkoop komt die eventuele overwaarde vrij. Ben je beiden eigenaar en ga je uit elkaar? Dan moet de overwaarde onderling verdeeld worden, in overeenstemming met de eigendomsverhouding. De een krijgt bijvoorbeeld 60% van de overwaarde en de ander 40%, als het eigendom ook zo geregeld is. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, dan krijgt ieder de helft van de overwaarde. Houd er rekening mee dat u volgens de bijleenregeling uw deel van de overwaarde mee moet nemen naar een volgende koopwoning als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt.

Restschuld

Als je je eigen woning heeft verkocht en de verkoopprijs lager was dan je eigenwoningschuld, dan heb je een restschuld. De verrekening van de restschuld tussen jou en je partner doe je op dezelfde wijze als de verrekening van de overwaarde. Is de restschuld ontstaan na 28 oktober 2012 en sluit je voor de financiering van de restschuld een lening af, dan is de rente over deze lening voor de duur van 15 jaar aftrekbaar in box 1. Iedere eigenaar geeft zijn/haar aftrekbare rente op in de aangifte bij de vraag Eigen woning in de rubriek ‘Aftrekbare rente en financieringskosten eigen woning’. De restschuld mag dus niet in box 3 worden opgegeven. Dit is een tijdelijke maatregel die geldt voor restschulden die ontstaan tot en met 31 december 2017.

Als je je woning met restschuld moet verkopen en je hebt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan bestaat de kans dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Zie hiervoor NHG en restschuld op onze website.

Alimentatie

Betaal je alimentatie aan je ex-partner, dan heeft dit gevolgen voor de maximale (nieuwe) hypotheek die je kunt afsluiten. Ontvang je alimentatie voor jezelf, dan kan dit als inkomen worden gezien. Voor de hypotheekadviseur is het van groot belang om te weten of u gescheiden bent. De geldverstrekker zal dan aanvullende informatie opvragen, zoals het echtscheidingsconvenant en een afschrift/uittreksel van de echtscheidingsakte.

Neem met ons contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij doen dit gratis en vrijblijvend.

Neem contact op