Succesvolle marketing met een bewezen resulaat

Het is met verkopen van woningen eigenlijk net zoiets als met koken: je kunt een recept nog zo goed uitschrijven, het is uiteindelijk de combinatie van meerdere factoren - kwaliteit van de kok, de kwaliteit van de ingrediënten, de sfeer in het restaurant én de wensen van de eters - die bepaalt of het een succes was. 

Met verkopen is het ook zo: je hebt de kwaliteit van de verkoper, zijn kennis en ervaring, het juiste product voor het juiste publiek, de timing etc. Sommige van die factoren heb je wel in de hand, andere niet. Er is dus geen 100% waterdichte formule voor verkoopsucces. Er zijn wél wat goede tips.

Hierbij 15 verkooptechnieken, tips & tricks, die bewezen succesvol zijn.

Tip 1: Verkoop altijd aan mensen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: je verkoopt niet aan een organisatie of een bedrijf, maar aan mensen van vlees en bloed. Het is belangrijk te onthouden dat iedereen uniek is en elke potentiële koper dus anders moet benaderen. Deals worden gegund door mensen aan mensen. Het goede nieuws: Dankzij social media en moderne CRM-systemen is het nu eenvoudiger dan ooit om je klant goed te kennen. Geen excuus meer voor de ‘one size fits all’ benadering.

Tip 2: Verkoop jezelf

Het is niet alleen dat je aan mensen verkoopt, maar mensen moeten ook geloven in jou. Zorg er daarom voor dat je interessant bent. Als prospects je niet interessant vinden, is de kans groot dat ze ook niet enthousiast worden over je product of service. Arrogant zijn is een doodzonde. Spreek je (potentiële) klanten nooit minzaam toe. Respecteer de koper en hij zal jou ook respecteren. En ontwikkel je inlevingsvermogen. Als je authentiek kunt reageren op een klant, krijg je makkelijker een band. Zet je ego aan de kant. Het gaat niet om jou, maar om de klant.

Tip 3: Verkopen is vooral goed luisteren

Een goede verkoper weet welke vragen hij moet stellen en wanneer. Train je vraagtechnieken en houd altijd de traditionele regels over het stellen van vragen in gedachten: Wat? Waar? Wanneer? Welke? Waarom? Wie? En hoe?
Test voortdurend of je de situatie volledig begrijpt door vragen te stellen en te controleren of er geen misverstanden zijn. Succesvolle verkopers praten 20% van de tijd en luisteren de overige 80%.

Regel 4: Gebruik social media

Netwerken was altijd al belangrijk voor verkopers, maar online netwerken is nu belangrijker dan ooit. Denk in sociale netwerken - LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+ - schrijf je in en bouw je netwerk uit. Ook in business to business werken deze netwerken. Je kunt individuele klanten op verschillende plaatsen vinden en ontmoeten, en meer leren over je klanten, prospects en concurrenten.

Tip 5: Verkoop de resultaten door het hele plaatje te schilderen

Natuurlijk wil je dat je prospect profiteert van je verkoop, maar je moet hem of haar daar wel van overtuigen. Ontdek de echte wensen van je prospect en maak voor hem een koppeling naar de voordelen van je product of dienst. Denk niet alleen in product features, maar denk in wat het product daadwerkelijk voor een klant betekent.

Tip 6: Van verstandige beslissingen moet je het niet hebben

Emotie, en niet het verstand, beslist 84% van alle aankopen. Denk daarbij aan zaken als ego, veiligheid, trots, gezondheid, prestige, status, ambitie en de angst iets te verliezen. Wees je bewust van deze emoties bij het benaderen van je klanten en in al je communicatie en handelen met je klanten..

Tip 7: Probeer uniek te zijn

Elk bedrijf, elk product en elke dienst heeft iets dat uniek is. Dit unieke is wat je moet benadrukken. Neem een helicopterview en ontdek wat je product, service en bedrijf - en jezelf - uniek maakt. Onderscheidend. Leer iets aan te bieden wat echte waarde heeft en de "nou en"-test kan doorstaan.

Tip 8: Verkoop niet op prijs

Verkopen voor de laagste prijs is nog steeds een doodlopende weg. Wat is de waarde van je product voor die klant. Je moet je expertise, je producten en je diensten op waarde schatten en je vraagprijzen daarop aanpassen. Onthoud dat diensten of producten weggeven iets is wat iedereen kan. Als we op prijs gaan verkopen, zet je uiteindelijk jezelf buitenspel.

Tip 9: Presenteer je oplossingen

Als we onze voorstellen persoonlijk mogen presenteren in plaats van per e-mail, web site of post, dan is de kans op een deal nog steeds 10 keer groter! Een persoonlijke presentatie is dé kans om iedereen in het beslissingstraject te overtuigen en om je werk te doen: jezelf, je oplossing en je bedrijf verkopen. Grijp een dergelijke kans met beide handen aan. Waarom zou je voor het verkopen vertrouwen op iemand anders?

Tip 10: Wees altijd professioneel

Het grootste compliment dat je van een klant kunt krijgen, is dat hij je een "professional" noemt. Het is absoluut niet interessant of hij je aardig vindt: hij moet je respecteren. Klanten kopen niet bij je omdat ze je aardig vinden, maar omdat ze bereid zijn je te vertrouwen. Professioneel zijn is niet één ding, maar drie: het is wat je doet, het is wat je zegt en het is hoe je je presenteert.

Tip 11: Focus

Druk, druk, druk. Er is altijd veel te doen, en er zijn voldoende excuses om dingen niet grondig te doen. Toch is dat bij verkoop niet. Focus levert resultaat. Je weet meer van een klant, maar maakt ook een hele andere indruk. Klanten zullen meer vertrouwen hebben. Definieer je sales doelstellingen en zet dagelijkse doelstellingen.

Tip 12: Begin met het einde in gedachten

Ooit geprobeerd om op onbekend terrein te rijden zonder een eindbestemming in gedachten? Precies!  Sales is niet anders dus bepaal eerst welk resultaat je zoekt voordat je iemand belt of ergens aanschuift.

Tip 13: Je bent Sinterklaas niet! (maar wél de expert) 

Sinterklaas staat bekend om het weggeven van cadeautjes. In sales kom je dan in de problemen. Niet klakkeloos doen wat anderen vragen. Verkoop is een spel van geven en nemen. Een goed voorbeeld is het geven van een demo. Voordat je een demo geeft, zorg dat je helder hebt wat het doel is, en dat de juiste mensen en erbij aanwezig zijn.
Wees voorbereid en ken je klant, zijn markt én zijn problemen en uitdagingen. Ken de terminologie, trends, en de belangrijkste pijnpunten. Je wilt dat ze naar jou kijken voor aanbevelingen dus zorg ervoor dat je kunt die geven.

Tip 14: Zorg dat je flexibel bent

En snel kunt inspelen op veranderende eisen, wensen en vragen. Stem je verhaal af op je publiek. Een CMO wil iets anders horen dan een CIO. En een CFO wil weer iets anders weten.

Tip 15: Houd de cijfers in de gaten

Sales is ook een spel van cijfers en kansen. Hoe meer gesprekken je voert, met de juiste mensen, op het juiste moment en de juiste propositie, hoe groter de kans op een goede deal. Dus wees niet bang om te bellen en zorg dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat je klant zegt.

Zoals gezegd, met alleen een kookboek heb je nog geen sterrenrestaurant met veel tevreden klanten.
Maar een goede voorbereiding helpt je in elk geval goed op weg!